Storyline International

“Storyline International” in Srečanja “Golden Circle Seminar”

Leta 1986 so se na Islandiji sestali navdušenci pristopa Storyline, kjer so pričeli z razpravo o oblikovanju mednarodnega združenja za razvoj pedagoškega pristopa Storyline. Tako je leta 1988 potekalo prvo srečanje znotraj združenja EED (The European Association for Educational Design1). Od takrat se člani EED-ja redno srečujejo. Golden Circle Seminar oblikujejo voditelji pristopa Storyline iz številnih držav. Seminar je dobil precej nenavadno ime, ki prihaja iz priljubljene turistične poti na Islandiji, The Golden Circle. Člani “kluba” sestavljajo široko paleto ljudi, ki jih pristop zanima, od vzgojiteljev, učiteljev, univerzitetnih profesorjev, oblikovalcev in snovalcev nacionalnih učnih načrtov, do študijskih svetovalcev.

Na seminarju Golden Circle, v  okviru mednarodne konference v Oregonu v Portlandu (ZDA), je bilo odločeno, da bi EED spremenil svoje ime v »Storyline International«. Združenje, ki se je pričelo v Evropi, se zdaj širi po vsem svetu. Namen »Storyline International« je združevanje ljudi, strokovnjakov na seminarjih, kjer bi razpravljali o novih smernicah pristopa Storyline, iskali in razvijali študije in orodja za delo po pristopu Storyline. Organizacija »Storyline International« je pod vodstvom in okriljem začetnika pristopa, Steva Bella.

Storyline International

Na vsak seminar je povabljenih samo nekaj od udeležencev iz  vsake države, saj z manjšim številom udeležencev, želijo ohranjati kakovost samih srečanj. Zaradi omejenega števila udeležencev, so na Danskem, Norveškem in v Nemčiji ustvarili tudi tako imenovani “Silver Circle”, kjer se srečujejo Storyline privrženci še v vsaki posamezni državi.

Slovenija je leta 2010 prvič imela možnost sodelovati na Golden Circle seminarju. V Nemčiji, v Freiburgu je med 1.–3. oktobrom 2010 potekal 17. Golden Circle Seminar, kjer sem kot predstavnica pristopa pri nas predstavljala razvoj pristopa v Sloveniji, smernice pristopa in načine dela, ki se pri nas uveljavljajo pri delu po pristopu Storyline. Stremim h kvalitetnemu razvoju pristopa tudi v Sloveniji, saj primeri iz tujine kažejo, da je pristop uporaben na zelo različnih področjih, kot so pred/šolsko poučevanje, izobraževanje bodočih učiteljev, izobraževanje odraslih, uporabljajo ga tudi v muzejih, baletnih šolah, domovih za ostarele …

Če želite izvedeti več o tem, kako se Storyline uporablja v drugih državah, lahko obiščete spletno stran http://www.storyline-scotland.com/storyline-international/

1 The European association for Educational Design (EED) is an international organisation supporting the development of the Storyline approach in a critical and innovative way by sharing on-going research, resources, curriculum development and applications of the method. The Golden Circle is a non-competitive forum for enquiry into theory and practice to promote professionalism and friendship.

Share Button