“Ljubljana, naše mesto” – Storyline projekt na OŠ Koseze

Z učenci drugih razredov smo se lotili oblikovanja knjige na temo Ljubljana – NAŠE MESTO. Osnovna ideja je prišla, ko smo se konec meseca maja odpravljali na naravoslovni tabor v Prekmurje. V načrtu smo imeli obisk tamkajšne osnovne šole, ki nas je prijazno povabila v svoj kraj. Počutili smo se dolžni, da jim pripravimo majhno zahvalo. To bi bila knjiga, ki bi jo učenci oblikovali sami, s pomočjo učiteljevega usmerjanja. Kot nalašč za to se nama je zdel pedagoški pristop Storyline. S pomočjo izobraževanja in priročnika smo poskušali slišano in prebrano spraviti v prakso. Priznava, da nisva točno vedeli, kje se lotiti naše ideje. Za nasvet sva prosili Leo, ki je s svojimi idejami usmerila najino razmišljanje, kako zastaviti potek dela.

Izvedba projekta Ljubljana – NAŠE MESTO:

  1. Zbiranje idej tem za knjigo Ljubljana – NAŠE MESTO.

Učenci so prejeli pismo urednice knjige, gospe Ane Novak – figura, ki jih je povabila k pisanju knjige Ljubljana – NAŠE MESTO. Učenci so nanizali teme, ki so jih povezali z mestom Ljubljana.

  1. Razredelitev vlog po temah.

Učenci so se razdelili glede na interes po navedenih temah.

  1. Oblikovanje figur po izbranih temah.

Oblikovali so figuro. Figure so bile na oblikovanem frisu.

  1. Iskanje informacij glede na razdeljene vloge.

Učenci so s pomočjo knjig in spleta iskali informacije na izbrano temo. Zapisali so si pomembne informacije.

  1. Oblikovanje zapisa za knjigo.

Po pregledu so učenci pisali s pisanimi črkami čistopis za knjigo.

  1. Urejanje zapisov in oblikovanje knjige.

Zapise smo zbrali po temah. Oblikovali smo knjigo, jo zvezali in uspešno predali na gostovanju v Prekmurju. Odziv je bil presenetljiv.

Pedagoški prostop Storyline je omogočil načrtovanje s točno določenim ciljem – končnim rezultatom. Učenci so z umerjanjem in načrtnim vodenjem prišli do željenega cilja; pri tem pa so bili izredno motivirani in željni dela. Noben prepis ni bil pretežek. Z zavedanjem, da delajo to za tabor, ki so se ga tako veselili, so naredili prav vse potrebno.

Najbolj naju je presenetil odziv na izdelavo figur, ki jih je povsem prevzel. Učenci so se izredno vživeli v izdelavo svoje figure.

Zapisali Darija Peternelj in Maja Mohorič Naglič, OŠ Koseze

Share Button